maandag 29 april 2013

Vorst aan de grond

In Nederland is men zich volle bak aan het opmaken voor een vorst op de troon... ik maak me meer zorgen voor vorst aan de grond hier in België... Ik heb al een paar dagen achter elkaar elke avond alles netjes afgedekt, en toch nog een komkommerplant, een basilicum, de courgette en een afrikaantje geraakt door de vorst... balen!


vrijdag 26 april 2013

Digitale moestuin


Naast deze blog hou ik ook een "digitale moestuin" bij. En die ziet er dus zo uit:


In het bovenste rooster telkens de stand van zaken op dit ogenblik en in het onderste rooster zoals het uiteindelijk moet worden. Alle noodzakelijke informatie probeer ik hier, bak per bak, bij te houden om de gang van zaken te kunnen volgen.

woensdag 24 april 2013

Tweede ronde

Vandaag heerlijk lenteweer, zomers eigenlijk met 20 °! Heerlijk!

Dus begonnen met de tweede zaai-ronde.



Het begint allemaal vorm te krijgen. Morgen kan ik al het plantgoed gaan halen bij de Aveve.

 In bak 1 heb ik opnieuw minkooltjes gezaaid, want van de 5 ingezaaide turfpotjes waren er maar 2 opgekomen. Verder een eerste vak staakbonen (2 soorten door elkaar), een Oost-Indische kers en een goudsbloem gezaaid.
 In bak 2 heb ik een snijbiet moeten bijzaaien, want ook daar kwamen er geen zaadjes uit. Er waren nog plantuitjes van vorig seizoen over. Een heleboel waren al uitgelopen, net genoeg voor 1 vak.

Ik had nog worteltjes Nantes op zaailint liggen (cadeau van Madame Margriet van de Aveve in Maaseik). In het midden heb ik honingbloemen gezaaid. Vorig seizoen was het allemaal wat te geweldig geworden, dus dit jaar heel zuinig gezaaid. In vak 3 - 7 heb ik "spinazie" gezaaid:

 

Blitum Capitatum of Chenopodium capitatum (aardbeispinazie)... Ik laat me verrassen...
 In bak 4 heb ik een tweede serie minikooltjes gezaaid en een tweede serie staakbonen.

 

In eerste instantie had ik in vak 4 - 6 peterselie gepland. Maar ik heb er nu wortelpeterselie gezaaid, dat is een witte wortel met peterseliesmaak. Voor deze wortelpeterselie had ik zelf weer zaailinten gemaakt.

En in vak 4 - 9 heb ik Hulla Hoop Mix tuinbietjes gezaaid. Dat is een mix van 4 soorten bietjes: Burpees golden, Juwakugel, Blankoma en Chiogoa (Elite Series van Somers Seeds).

 Ook in bak 5 heb ik een verandering doorgevoerd. Eerst zou ik in vak 5 - 2 nog een bedje wortelen komen, maar daar heb ik nu pastinaak voor in de plaats gezaaid. Ook voor de pastinaak had ik zelf zaailinten gemaakt. Over twee vakken gespreid heb ik struikbonen Prelude gezaaid en midden in de bak heb ik (ook weer zuinig) keukenbloemen gezaaid. Dat is een mix van allerlei eetbare bloemetjes.


En tenslotte heb ik in bak 6 een tweede serie peultjes gezaaid. Ik wou ze in eerste instantie eerst binnen voorzaaien, maar ik vond het nu warm genoeg om direct ter plaatse te zaaien. De goudsbloemen had ik wel eerst binnen in potjes gezaaid. 
De mesclun in vak 1 - 7 doet het niet echt goed, de afgelopen twee weken is het waarschijnlijk te koud geweest. Toch maar een tweede vak ingezaaid.

En nu maar afwachten en hopen op een goede oogst...

donderdag 18 april 2013

Voortuintje

Onder een stralend lentezonnetje en met een strakke westenwind eindelijk eens begonnen aan het voortuintje. Mijn pogingen verleden jaar om er nog iets van te maken hebben niks opgeleverd. Dus ga ik het dit jaar maar eens opnieuw proberen. Het gras is alvast gemaaid; nu  nog verticuteren en de border weer afkanten, bemesten en beplanting uitzoeken... pfff...

Inmiddels in de moes- en kruidentuin:



Hij heeft al een paar jaar de winter overleefd. Zondag kwamen er een paar puntjes boven de grond uit piepen en vandaag... kijk eens aan: de dappere lavas (Levisticum officinale) oftewel de maggiplant, groeit als kool!

Nu de kolen nog! Want er zit, buiten de peultjes, niet veel beweging in de reeds gezaaide groenten. Waarschijnlijk toch te koud geweest of te droog. Wie weet?





zondag 14 april 2013

Heerlijk weertje vandaag...

Heerlijk, eindelijk weer eens een echte zonnige lentedag. We hebben ervan geprofiteerd om de grote Kandinsky-tentoonstelling in Brussel te gaan bezoeken. Omdat (bijna) iedereen op een terrasje zat, was er geen drukte in het museum. Geen wachtrijen aan de kassa of de vestiaire... fijn zo! Hele leuke tentoonstelling, echt de moeite waard.

En daarna natuurlijk ook uitgebreid op een terrasje op de Grote Markt gaan genieten van het lente weer.

De peultjes die ik van de week heb uitgeplant doen het goed.
 

Maar de merels houden ook wel van een lekker jong zaailingetje...

s

Dus heb ik maar weer de mollenschrikken gezet... Maar ze schrikken de merels niet echt af... als het windstil is...


De kruidentuin herstelt ook langzaam van de strenge en lange, koude winter. Her en der zal ik toch nieuwe planten moeten zetten.




woensdag 10 april 2013

Naar buiten...

Ook al was het weer vandaag niet echt schitterend te noemen, ben ik toch maar begonnen met wat dingetjes uit te planten en/of te zaaien.
In de eerste bak heb ik minikooltjes (zaadjes meegebracht uit Frankrijk) geplant. Ook de zelfgemaakte zaailinten van radijsjes, wortelen en rode bietjes heb ik "gezaaid" samen met een vak mesclun.

 In bak 2 kwamen snijbiet en 2 vakken met struikbonen "Willy". Dit zijn bonen die ik geruild heb met mijn schoonbroer Willy. Hij kreeg kievietsbonen van mij en ik dus deze bonen van hem. Ik ben eens benieuwd wat het gaat worden.

 In bak 3 heb ik een eerste serie sluimererwten (peultjes) geplant. Mijn vader had altijd erwten in zijn moestuin staan. Als kind vond ik niks lekkerder dan die hele jonge erwten die ik rauw opat, met peul en al. Nu worden er erwten uitsluitend voor de peul gekweekt. Ik verheug me al op de oogst...

In bak 4 heb ik een eerste serie lenteuitjes (piepunnekes of in het Vlaams: schanullen) op een zelf gemaakt zaailint gezaaid. De tweede serie komt in bak 6.

En tenslotte kwam er nog een snijbiet in bak 5.

Door schade en schande wijs geworden weet ik van vorige jaren dat ik niet alles te gelijk moet zaaien of planten. Ik was vanmorgen op de markt in Maaseik en zag een heleboel mensen al tassen vol plantgoed kopen... Ik wacht nog een weekje of zo voor ik met mijn lijstje naar de markt vertrek.

maandag 8 april 2013

Pinterest

Al eens gekeken op Pinterest?

Leuk speeltje!

zaterdag 6 april 2013

Geduld, geduld... nog langer geduld...

Afgelopen week heb ik niet veel (meer) kunnen doen in mijn tuin. Het is, was en bleef maar koud... Goede Vrijdag 2013 ( 29 maart) lag er voor de zoveelste keer al deze winter/lente weer eens sneeuw.



Grijs en somber koud weer. Maar geduld, voor volgende week wordt lente voorspeld!

Inmiddels doen de eerste zaailingen het goed en beginnen flink te groeien. Volgende week kunnen er al een aantal de volle grond in.


Links een eerste serie peultjes, dan een serie goudsbloemen, staakbonen en mini-kooltjes.

Goudsbloem is een van de veelzijdigste kruiden in een tuin. Calendula officinalis is populair als vrolijke tuinbloem, om zijn cosmetische en culinaire toepassingen, als verfplant en vanwege zijn vele geneeskrachtige eigenschappen.
Omdat deze winterharde eenjarige plant het hele jaar door schijnt te bloeien, kreeg ze de botanische naam Calendula. Calendula is afgeleidt van het Latijnse woord "Calenda" wat elke eerste dag van de maand aangeeft. De naam geeft dus aan dat de plant op de eerste dag van elke maand bloeit.
De oude Egyptenaren waardeerden Calendula al vanwege haar verjongende eigenschappen. In Europa is de plant lang gebruikt in soepen en stoofpotten en om boter en kaas te kleuren. In Amerikaanse burgeroorlogen gebruikten artsen op het slagveld de Goudsbloem om open wonden mee te behandelen.
Goudsbloem is ook geassocieerd met de heilige maagd Maria. In Engeland is de plant met koningin Mary geassocieerd in de 17e eeuw. De Engelse naam voor Goudsbloem is ook "Marigold".

(bron: http://www.natuurlijkerwijs.com/goudsbloem.htm)

 

Ik had nog een zakje zaadjes liggen. Dus dit jaar wat meer goudsbloemen in mijn tuintjes. De combinatie tomaat/goudsbloem schijnt heel goed te zijn.